78613425_498941567386882_7732899337239265280_nMotivația este cea care aprinde focul pasiunii.. și care te-ndeamnă pe tine să treci de-ndată la treabă făcând lucrurile pe care trebuie să le faci, în așa fel încât să progresezi zilnic.

E atât de greu să faci lucrurile acelea de care și tu ești conștient că trebuie să le faci, încât să te ajute să progresezi zilnic, către atingerea obiectivelor tale.

Și e mult mai ușor în schimb, să faci orice altceva, zilnic.. în afară tocmai de acele lucruri.

Sau spus pe șleau, e mult mai ușor să faci orice altceva încât să nu progresezi, decât să faci tocmai lucrurile care să te ajute să progresezi!

Desfăcând motivația în componentele ei existente, vor exista, ca de fiecare dată partea psihică (partea mentală), cât și partea fizică.

Oricare dintre părți o poate stârni pe cealaltă, în așa fel încât să te determine pe tine să treci de-ndată la treabă, și să progresezi zilnic!

Să spunem că ești leneș azi, nu ai chef să muncești la acel obiectiv al tău măreț în viață.

Azi nu.. Vei lucra mâine! E și mâine o zi!

Însă starea de moleșeală e doar în fizicul tău!

Știu.. te simți leneș din punct de vedere fizic!

N-ai nici un chef de muncă sau de progres azi.

Ghici ce!? Totul pornește de la psihic!

Dacă în mintea ta îți dai două pălmi mentale peste neuroni.. vei face mai apoi acțiunea necesară încât să te ridici din pat sau de pe canapea, și să treci de-ndată la treabă, progresând!

Dar pentru prima și prima dată necesită să-ți dai acea palmă mentală mai întâi!

Altfel nu vei schimba nimic și te vei simți leneș pentru tot restul zilei.

Hai să nu luăm ca situație un exemplu chiar atât de complex precum cel de a lucra la obiectivul tău cel mai măreț în viață.

Hai să luăm ca exemplu la schimb, o situație mult mai banală, de care te lovești zilnic și necesită tot zilnic să îți aprinzi motivația, ca să treci în cele din urmă la treabă.

Întocmai pentru a avea ocazia să înțelegem cum funcționează motivația într-o situație banală și simplă, ca mai apoi să avem ocazia să ne folosim de motivație în cele mai complexe și superioare obiective ale noastre.

Hai să-ți povestesc puțin despre programul meu zilnic din orășelul meu natal Șimleu Silvaniei, din această perioadă a vieții mele de după care venisem din Anglia, și lucram tocmai la această porțiune a cărții din Arta de a deveni bărbat.

De dimineață bună ies la cafea, cu laptopul, nu cu iubita. Cu scopul de a scrie!

Zilnic, câte puțin, fragment după fragment, pagină după pagină, porțiune a cărții după porțiune.

După orele 14, am ocazia să muncesc într-un part-time.

Fac social media pentru site-ul verișorului meu, încercând să-i cresc conturile de Facebook, Instagram și Twitter.

Cam în jur de orele 17-18, când începe să se strângă lumea pe net după orele de muncă, ori postez câte un articol nou pe oricare dintre cele trei bloguri ale mele, ori dacă nu îmi iau timpul necesar să dau share pe vreo 40-50 de grupuri de Facebook de dezvoltare persoanală, la articolele pe care le postasem în zilele anterioare.

În sfârșit se face în jur de 19:30 spre ora 20, timpul potrivit pentru a lua cina, că doar la sală nu se merge cu stomacul gol.

N-ai forță în felul acesta!

Întâmplarea face ca, după o grămadă de energie pierdută de dimineață până acum, cât și după momentele în jur de ora 20 când mă aflu cu stomacul plin înainte de a merge la sală, mă cuprinde o stare de moleșeală și somnolență încât, literalmente, îmi vine să mă pun la somn și să o dau naibii de sală.

Nu e o noutate faptul că în momentele în care te aflii cu stomacul plin, creierul tău trebuie să consume energie în plus și pentru digerarea mâncării din stomac.

Acesta fiind unul dintre acele motive pentru care te simți somnoros de fiecare dată după ce servești o masă copioasă.

Iar situația se face că mă aflu în fiecare seară în jur de ora 20, într-un adevărat război fizic și psihic, în încercarea mea de a alege să mă duc la sală sau nu.

Adică pe bune, de dimineață bună mi-am pierdut o grămadă de energie mentală lucrând la această carte, la miază am lucrat pentru verișorul meu, după-amiază am interacționat cu publicul meu postând sau share-uind articole, iar acum mă aflu somnoros și cu burta plină, fiind pus în fața deciziei de a merge la sală sau a sta acasă.

Războiul e mai intens ca oricând, de fiecare dată îmi spun în mintea mea că.. doar de această dată fentez sala.

N-am să mă transform într-un obez de 100 de kilograme doar pentru că am lipsit o seară de la sală.

Însă tot de fiecare dată îmi spun în mintea mea, că tot la fel aș putea să vin și mâine exact cu aceeași scuză.. iar această ”o singură dată”, se va repeta la nesfârșit.

N-ai să devii obez prin simplul fapt că amâni să te duci azi la sală, însă ai amânat cu încă o zi momentul în care ai putea deveni slim-fit!

În plus.. ce se va putea întâmplă dacă lipsesc doar azi de la sală!??

Cu siguranță că n-am să ajung la 100 de kilograme peste noapte, dar să ating recordul de a câștiga un kilogram în plus doar pentru faptul că am ales să mănânc bine seara în jur de ora 8 și să mă pun la somn mai apoi, în loc să merg la sală, clar se poate întâmpla.

Pe de cealaltă parte.. ghici ce!?

Nici să cobori de la greutatea de 100 de kilograme la greutatea potrivită (să spunem că ar fi 80 de kilograme), nu o să se întâmple peste noapte!

Nu o să ajungi de la 100 de kilograme la 80 doar pentru faptul că ai fost tu erou azi și te-ai dus la sală în cele din urmă!

Dacă vrei să te păstrezi bărbat trebuie să fii un erou, din nou și din nou și din nou.. în fiecare zi!

La fel precum sunt un erou în fiecare dimineață în care las scuzele de rigoare la o parte și mă pun la treaba să muncesc la această carte!

Ce se întâmplă în momentele în care, doar într-o singură zi, aleg să nu mai merg la sală sau să nu mai lucrez la viitoarea mea carte!?

Nimic deosebit.

În afară de faptul că am mai amânat destinația la care vreau să ajung, cu încă o zi!

Însă întrebarea cheie este – Ce bărbat de calitate ar face un lucru ca acesta!?

Evident că acum duc lucrurile puțin la extrem, nimeni nu merge la sală zilnic, tot la fel precum nimeni nu poate lucra zilnic la un oarecare obiectiv al lui, oricare ar fi acel obiectiv.

Pentru că vor exista situații în care fără să vrei vei fi oprit din proces.

Cum ar fi să faci o călătorie neplănuită de exemplu, sau să ieși la o întâlnire la care nu te-ai fi gândit, pe seara respectivă!

Însă ideea mea este aceea că, motivația este elementul cheie prin intermediul căruia tu te pui de-ndată la treabă, muncind zilnic cu mult spor la obiectivele și idealurile tale.

În momentele în care mă aflu somnoros și cu stomacul plin în jur de ora 8, în ghilimele, pregătit..

De a merge la sală, am întotdeauna la-ndemână două opțiuni prin ajutorul cărora pot să-mi cresc motivația, să merg în cele din urmă la sală!

Am opțiunea de a aborda motivația fizică.

De a-mi da, literalmente, două pălmi peste față în așa fel încât durerea să mă trezească din somn la viață, să pun de-ndată mâna pe ghiozdan și să ies din casă!

Doar că exact în momentele în care conștientizez în mintea mea, cum ar fi să-mi dau două pălmi încât să mă apuc de-ndată să-mi fac ghiozdanul de sală..

Mintea e atât de perversă încât nici nu apuc bine să conștientizez acest gând, că mintea mea trece de-ndată la următorul gând.

Care fii sigur, nu e tot atât de plin de motivație încât să mă stârnească pe mine să-mi fac ghiozdanul și să ies din casă.

Și în acest fel.. pot trece minute bune la rând, până când mă voi decide în cele din urmă să-mi dau totuși cele două pălmi peste față!

Mai am totuși opțiunea de a aborda motivația psihică.

Motivația mentală.

Cea care presupune să formulez gândurile și imaginile din mintea mea, în așa fel încât să mă stârnească pe mine din loc, să-mi fac ghiozdanul și să ies din casă, îndreptându-mă spre sală.

Adeseori, îmi spun în mintea mea, gândurile pe care ți le-am spus și ție mai sus.

N-ai să te transformi în 100 de kilograme doar pentru că nu mergi azi la sală, însă ghici ce!?? Nici să revii la greutatea dorită n-ai să revii degrabă!

Ori.. de alte ori, mă gândesc la melodia lui Ja Rule – Body.

Six pack-ul și pieptul bine definit, într-o geacă neagră din piele, direct pe piele.. plin de modele prin videoclip care îi ating lui sfarcurile și abdomenul, lăudându-l ce corp mișto are.. cu siguranță că e o imagine care te stârnește din loc și te face să te apuci de-ndată de treabă!

Cel puțin, cu siguranță că te motivează o astfel de imagine în cazul în care vrei să faci și tu într-o bună zi, ceea ce face Ja Rule în acel videoclip.

Nu mă refer doar să ai modele care să-ți atingă sfârcurile de la pieptul bine definit, ori să îți lingă pătrățelele.. mă refer să ai modelele care să îți atingă sfârcurile și să îți lingă pătrățelele.. toate astea într-un videoclip de hip hop în care tu ești cântărețul!

Ori.. de alte dăți, mă gândesc la Jay Alvarez și la toate clipurile lui cu Alexis Rein de prin California și toate insulele exotice pe care le frecventează în lume, cu scopul de a face surfing.

Se aruncă cu parașuta din avion, ori pur și simpu sare în ocean de la zeci de metri înălțime de pe stâncă, alături de iubita lui care e din nou, un top model.

Vezi Jay Alvarez – California, de exemplu.

Cu siguranță că un top model nu ar sta alături de.. un bărbat cu burtă!

Poți să ghicești cu siguranță din clipul de mai sus că și Jay Alvarez are pătrățelele lui până la urmă.

E un surfer din California, într-o relație cu un top model și cu milioane de vizualizări pe contul de Youtube.

Iar în acele momente în care mă gândesc la oricare dintre aceste lucruri adunate la un loc, pur și simplu nu mai am nevoie de cele două pălmi peste față.

Pentru că mă ridic la modul cel mai lejer de pe canapea, îmi iau ghiozdanul de sală și am ieșit din casă.

Iar de după momentele în care vin de la sală, unde făcusem de fiecare dată cardio și forță, exact în momentele în care ies de la duș, mă simt atât de entuziasmat și de energic, în urma deciziei corecte de a merge la sală și de a face lucrul corect și în seara respectivă!

În urma atrenamentului, după ce ajung acasă și ies de la duș încep să muncesc pentru încă vreo două ore pe puțin, ori scriind la una dintre acele cărți la care se poate scrie doar pe timp de noapte (precum Ultima Muză), ori lucrând tocmai la această carte – Arta de a deveni bărbat.

Însă concluzia cu care trebuie tu să rămâi după citirea acestei secțiuni din carte, este că ai nevoie de motivație ca de aer!

Motivația este combustibilul care te pune în mișcare să muncești pentru cele mai nobile idealuri și obiective ale tale în viață.

Iar ca să stârnești motivația de fiecare dată, în așa fel încât să muncești la viitoarele tale obiective, ai de fiecare dată două opțiuni!

Ori te stârnești pe calea fizică, literalmente, îți dai două pălmi încât să te trezești la viață.. sau ești mai mult decât bine venit să găsești orice alte modalități care să te motiveze pe tine să te apuci de treabă!

Șocurile electrice ar fi un bun exemplu! Haha.. glumesc, să nu cumva să faci așa ceva!

Ori.. accesezi din punct de vedere mental acele gânduri și imagini din mintea ta, pline de semnificație și sens pentru tine, în așa fel încât să începi să acționezi tocmai din acel moment.

** Dacă îți dorești să citești ceva mai mult de pe paginile cărții Arta de a deveni bărbat, click pe imaginea de mai jos pentru a accesa detaliile!

87171882_2933005900091212_3226261278204887040_o

P.S. Nu ezita să ne conectăm și pe Instagram!