Hello-Hello! Pentru fiecare in parte :) .

Imi cer scuze pentru ca doar acum a aparut primul articol de pe luna Iulie, si pentru faptul ca ultimul articol a fost postat tocmai pe 1 Iunie.

Am lipsit atat de mult timp de pe blog pentru ca mi-au consumat o gramada de timp ultimele examene de la facultate, terminarea cartii Filosofia Banilor (urmeaza sa fie pusa cat de curand de vanzare pe InteligentFinanciar), cat si mutatul in Anglia.

Prin intermediul programului Work & Travel am zis ca vara asta mi-o voi petrece un UK, strangand capital pentru viitoarele idei de afaceri. In orice caz, probabil ca un viitor articol care va insuma motivele pentru care am luat decizia de a parasi Romania, va aparea cat de curand pe blog.

Pana atunci, azi vreau sa vorbim de un subiect extrem de pretios :) , delicat in acelasi timp. Din simplu motiv ca e un subiect rar, cu o doza unica de dezvoltare personala inclusa.

Care sunt mai exact, beneficiile calatoriei!?

Calatorisem atat de mult in ultimele 12 luni de zile, incat obiceiul de a calatori devenise a doua mea natura.

Pe plan intern calatorisem in atat de multe locatii: Oradea, Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Vatra Dornei, Iasi, Vama Veche, Constanta, Bucuresti, Craiova, Timisoara, Medias, Sighisoara, Sibiu, Brasov.

Fiecare oras a reprezentat o calatorie in parte. Vreau sa spun ca nu le-am bifat pe toate printr-un simplu turneu.

Pe plan international calatorisem in urmatoarele locatii: Eindhoven, Koln, Nurnberg, Paris, Viena, Milano, Londra.

Povestea Parisului este chiar inedita. Eram cu un amic de-al tatalui meu, calatoream deja de 2 saptamani pe TIR prin Europa. Se intamplase ca pauza de 48 de ore sa fie intocmai langa Paris. Luasem trenul de la periferie, tocmai pana in Paris Gare du Nord.

De la al doilea nivel de jos al garii (practic sunt trei gari compactate una peste alta), ajunsesem sus la trotuar si cautam cafenele de unde ma puteam conecta la net.

Vorbisem pentru prima data online, cu un verisor, de-al verisorului meu. Ii spusesem ca sunt in Paris pentru doua zile si daca ar putea sa ma cazeze la el si sa imi arate putin orasul.

Imi spuse sa cobor la metrou, sa merg cateva statii, apoi sa schimb statia de metrou, iar sa merg cateva statii, sa cobor in statia cutare si sa ies la suprafata unde va ma astepta la gura de metrou.

Toate astea fara ca sa am oportunitatea sa il sun sau sa ma sune el pe mine, pentru ca nu aveam roaming-ul activat. Pur si simplu pura sincronizare. Despre calatoria la Paris si Legea Atractiei poti sa citesti aici.

Insa despre ceea ce vreau eu sa vorbim astazi, este faptul ca, calatoria, chiar a devenit un obicei automatizat pentru mine in ultimul timp.

In sensul ca emotiile pe care mi le starneste calatoria, atunci cand am de mers intr-o locatie noua, sunt minime in comparatie cu felul in care erau candva.

Dupa cum spune-am, am venit in UK sa muncesc pe timp de vara. Insa in afara de colegul de camera (si el tot cu Work and Travel), care ajunse cu o sa saptamana inaintea mea in strainatate, nu mai cunosteam pe nimeni.

Si totusi, calatoria asta, din Romania pana in Stansted Airport, ar fi trebuit sa fie diferita decat celelalte de pana acum. In sensul ca, in calatoriile anterioare, mergeam pana intr-o locatie anume, stateam putin iar apoi ma intorceam acasa.

Acum venisem pe bune, la munca in strainatate, fara ca sa ma mai intorc acasa!

Si totusi, am luat si aceasta calatorie la pas ca si cum ar fi fost o alta calatorie facuta din pura placere in care mergeam in vacanta. Si chiar asa a si fost pana la urma.

Literalmente, am venit la munca, ca si cum as fi venit in vacanta. Si sunt chiar mandru de mine pentru lucrul acesta.

Ideea de baza din tot acest articol este urmatoarea.

Daca nu as fi facut toate acele calatorii enumerate mai sus, atat in tara cat si in strainatate, doar gandul de a veni in Anglia si a ramane la munca, m-ar fi speriat al naibii de mult de mi-ar fi tremurat dintii in gura.

Totusi, sa vii intr-o tara straina in care sa cunosti doar o singura persoana (si aceea cunoscuta recent), iar toate lucrurile sunt total diferite de felul in care erau acasa, limba noua, reguli noi, cerinte noi cand vine vorba de comportamentul social, reguli de circulatie si simpla conduita sociala noua, e o provocare!

Insa am venit ca si in vacanta, muncesc ca si in vacanta. Dupa atatia ani de stat in banca (facultatii :) ), se pare ca munca e chiar o placere.

Si in cea mai mare parte ma port de parca as fi tocmai la mine acasa.

Iar concluzia e ca nu as fi putut sa fac toate aceste lucruri, daca nu as fi calatorit.

Daca nu as fi avut la activ toate acele calatorii anterioare si as fi stat tot timpul acasa, ajuns in Anglia fiind acum, as fi fost cel mai mare speriat de pe lume.

Fara experienta de calatorie si multiculturalitatea experimentata pana acum, as fi vazut doar diferentele dintre cum e aici si cum e acasa, iar dorinta de a ma intoarce acasa m-ar fi terminat.

Insa prin experienta acumulata prin calatorie, ‘acasa’ se pare ca a devenit aici, acum.

 

Cateva ganduri extra.

Chiar in primele zile, avand in vedere toti stimulii si toate lucrurile noi de care te vei lovi, vei fi tentat sa cazi in acea biasare cognitiva de a compara totul, cu cum e acasa.

Secretul psihologic este sa nu faci lucrul acesta!

Nu compara toate lucrurile cu felul in care sunt lucrurile de acasa. Pentru ca procedand in acest fel vei vedea doar dinferentele dintre locatia noua si acasa.

Iar vazand doar diferentele, lucrul acesta te va consuma.

Din contra, spune-ti tie insuti, aici a devenit.. ‘acasa’.

Uita de acasa.

Noua ta casa este aici.

Gandeste-te ca acum esti intr-o alta viata, si te-ai nascut englez, spaniol, italian, german, austriac, iar aici este noua ta casa.

Pentru ca doar pacalindu-te pe tine insuti cum ca aici esti acasa, pur si simplu te vei simti acasa si nu vei mai duce dorul de casa.

 

Don Talos Jr. Photography 14P.S. Imaginea de la inceputul articolului, reprezinta o mica portiune din aceasta mini-catedrala gotica. Am fotografiat doar turnul aici, pentru ca biserica de-a intregul era imposibil de incadrat.

P.S. din nou, stiti bine ca imi place arhitectura gotica. Ghici ce? Prin intermediul acestui aspect am oportunitatea sa ma concentrez pe lucrurile placute universale, pe care le gasesc si aici si acasa. Fa si tu la fel.

Asadar, concluzia acestui articol se scrie prin indemnul la actiune pentru a calatori cat mai mult cu putinta! In cat mai diferite locatii.

Pentru ca beneficiile sunt enorme, nici macar nu poti sa le contabilizezi pe dea-ntregul. Deoarce intotdeauna vei gasi beneficii chiar si acolo unde te-ai fi asteptat mai putin.

Pe langa faptul ca, per total, iti largeste spectrul de gandire si te face sa vezi lumea din perspective noi, calatoria, iti aduce si multe alte beneficii.

Cum ar fi cel din acest articol. In cazul in care trebuie sa te muti intr-o locatie noua, iar acea locatie sa devina noua ta casa, doar in functie de exeprienta de calatorie acumulata anterior te vei simti tot mai mult.. acasa.

Pentru simplu motiv ca doar calatorind mereu, acasa devine peste tot.

Cu mult respect, Taloş Darius.

 

** Daca cunosti o persoana caruia i-ar prinde bine acest articol, nu uita sa-i arati persoanei respective articolul; iar daca ti-a placut acest post in mod personal, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog.

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Comments

comments