Incerc sa fac incet incet, o tranzitie cat mai serioasa pe aceasta categoria noua propusa pe blog: Inteligenta Sociala.

Iar astazi vreau sa vorbim despre – Cum sa iti faci prieteni.

In cazul in care nu esti Brad Pitt sau Angelina Jolie si in cazul in care nu ai mii de Like-uri la o simpla poza postata pe Facebook sau pe Instagram, sunt 100% sigur ca si tu te-ai confruntat la un moment dat in viata ta, cu acesta intrebare existentiala in viata fiecarui om:  Cum sa iti faci prieteni!?

Ma tot gandeam care ar putea fi elementul cel mai de baza de la care as putea sa incep sa construiesc apoi viitoarele articole pornind de la acest subiect, pe baza acestui concept de Inteligenta Sociala.  Si pana l-a urma l-am gasit.

Inainte de a ne dori sa ne facem prieteni noi, trebuie sa constientizam faptul ca noi am fost in asa fel modelati din punct de vedere social, incat sa fim compatibili pentru o anumita categorie de oameni, si mai putin compatibili pentru alte categorii de oameni.

Suntem produsele mediului social in care traim.

Atragem ceea ce suntem. Nici mai mult, nici mai putin.

Acesta nu este un articol despre Principiul Atragi ceea ce esti, insa trebuie sa iti explic acest principiu pentru a intelege cum functioneaza defapt dinamica sociala, legile dupa care se precipita lucrurile si in mediul tau social.

De obicei, oamenii bogati stau impreuna cu oamenii bogati.

Oamenii saraci stau impreuna cu oamenii saraci.

Acestea sunt doar doua extreme mari si foarte generalizate. Insa totodata, daca aceste doua extreme mari si late functioneaza, exista si alte categorii/grupuri de oameni mult mai mici/selectizate, dupa care grupurile sociale se construiesc impreuna.

Probabil ca ai observat pana acum in acel articol de la categoria Seductie, faptul ca mentionasem ca eu ma inteleg cel mai bine si reusesc sa creez atractie cel mai eficient, cu tipele/colegele mele de la psihologie. Redau aici textul din articolul respectiv:

 

De exemplu anul doi de facultate in loc sa il fac la Cluj, l-am facut la fara-frecventa; acasa la mine in Simleu Silvaniei, Salaj.

In Simleu eu inca abordam tipele prin filtrele create din primul an de facultate cand eram la Cluj: educatie, mediu academic, atmosfera de viitor barbat erudit, ganditor bla bla bla.

Eram supra-calificat cum s-ar zice.

Nu mi-a iesit mai nimic.

Un potential supra-adaptativ poate deveni unul total neadaptativ.

In loc sa ma cobor la nivelul unui orasel de 16.000 de locuitori in care baieteii smechearasi cu atitudine de bad boy si bmw’uri de culoare neagra, erau visul oricarei tipe de liceu, eu abordam tipele cu chestii dealea filosofice de la psihologie.

 

De ce ma inteleg cel mai bine cu colegele de la psihologie si foarte putin/aproape de loc, cu tipele de la liceu!?

Pentru ca eu si cu colegii/colegele de la psihologie avem o minte comuna. Avem un sine colectiv, ceea ce ar propune renumitul psiholog Carl Gustav Jung.

Exista sinele personal, si exista sinele colectiv.

Sinele personal reprezinta elementele mentale constiente pe care le poseda individul despre sine insusi, structurile de identitate de la baza personalitatii.

Sinele nostru colectiv, al studentilor de la psihologie, este ca avem propriile noastre reguli, legitati si afinitati dupa care discernem si filtram lumea.

Gandim la fel, cu alte cuvinte. Avem convingeri si idei comune.

Sinele acesta colectiv, nu exista doar in domeniul psihologiei. Exista un sine colectiv in domeniul oricarei vocatii. Soferi, doctori, avocati, mecanici, afaceristi, antreprenori, cu totii au convingerile si legitatile lor dupa care discern si filtreaza lumea.

Cu alte cuvinte, pentru fiecare dintre aceastia functioneaza principiul – Atragii ceea ce esti.

Soferii cu soferii. Doctorii cu doctorii. Avocatii cu avocatii. Ai prins ideea.

Avem tedinta de a place, de a fi atrasi si de a ne intelege cel mai bine, cu cine oare?

Ai ghicit! Cu cine avem convingeri si pareri comune.

Avem tendinta de a place si de a ne simti atrasi de acele persoane care isi filtreaza viata dupa aceleasi pareri si legitati dupa care si noi insine ne ghidam, in a categoriza propria noastra lume.

Care este morala acestui post?

In cazul in care doresti sa iti faci prieteni noi, trebuie sa stii unde sa ii cauti!

Multi oameni nu isi gasesc prietenii potriviti pentru ca nu stiu unde ar trebui sa caute acei prieteni; respectiv, ii cauta in locatiile nepotrivite.

Daca tu esti student la drept de exemplu, nu prea o sa te potrivesti cu studentii de la electromecanica si automatizari.

Daca tu esti student la medicina, nu prea o sa ai multe in comun cu studentii de la matematica si informatica.

Trebuie sa incepi sa cauti sa iti faci prieteni din acelasi mediu social din care faci si tu parte.

Inca odata, suntem produsele sociale ale mediului in care traim. Societatea ne creste si ne modeleaza intr-un asa fel, incat sa fim compatibili si sa fim capabili sa legam prietenii in mod natural, doar cu anumite categorii de persoane.

Rareori se intampla sa putem fi compatibili cu oricine.

Si atunci, in cazul in care ai trecut vreodata prin situatia frustranta de a nu sti – Cum sa iti faci prieteni; iti spun eu care a fost problema.

Cel mai probabil nu ti-ai cautat prietenii in locul potrivit. In grupurile potrivite pentru tine, conform intereselor si convingerilor tale, conform trasaturilor tale de caracter.

Acum ca esti constient de faptul ca esti compatibil doar cu o anumita categorie de persoane, in mod natural esti construit in asa fel incat sa legi prietenii mult mai eficiente doar cu anumite tipologii de persoane; stii care ar putea fi grupurile si cercurile sociale in interiorul carora ar fi cel mai potrivit pentru tine sa cauti sa legi prietenii.

Grupurile si cercurile sociale in interiorul carora ar fi cel mai potrivit pentru tine sa cauti sa legi prietenii, sunt acele grupuri si cercuri sociale care sunt concordante/congruente cu interesele tale, convingerile tale, si trasaturile tale de caracter, care sunt modelate dupa interesele si convingerile tale de adineaori.

 

Multa vreme am fost si eu frustrat din aceasta privinta, doream sa imi fac mai multi prieteni si nu stiam unde sa ii gasesc (sau ma imprieteneam intotdeauna cu persoanele nepotrivite); pana cand.. uite ca acum in anul III al Facultatii de Psihologie, am ajuns la maturitatea intelectuala necesara incat sa devin constient de anumite lucruri.

Nu reuseam sa imi fac prieteni sau ma imprieteneam intotdeauna doar cu persoanele nepotrivite pentru mine, pentru ca nu stiam nici din care anume categorii sociale provin/fac parte, si nu stiam nici faptul ca ar trebui sa imi caut prietenii din anumite categorii sociale; nu de peste oriunde cu alte cuvinte, pentru ca nu sunt compatibil cu oricine pana la urma.

 

Realitatea psihologica a dinamicii sociale este ca tu in mod natural/inconstient, ai cele mai mari sanse sa te impretenesti cu indivizi din cercurile sociale din care  faci si tu parte. Pentru ca nu mai este o noutate, atragem ceea ce suntem, in mod subconstient/inconstient.

Daca faci parte din echipa de basket a liceului, cel mai probabil vei fi prieten si cu ceilalti sportivi din liceu. Ai inteles ideea.

Te vei imprieteni cu ceilalti sportivi, indiferent ca o vei face in mod constient/intentionat/premeditat, sau in mod natural/inconstient/prin prisma Principiului Atragi ceaa ce esti.

In cazul in care esti o persoana peste 22 de ani, varsta la care sunt eu acum, si tocmai acum aflii noutatile din acest articol, iti pot fi extrem de folositoare pe viitor, in domeniul prieteniilor.

In cazul in care esti sub 22 de ani, erai frustrat si dezamagit pana in acest moment din punctul de vedere al prieteniilor, esti un mare norocos!

Articolul acesta poate fi ca o mina de aur pentru tine. Mi-as fi dorit eu sa stiu lucrurile pe care le scriu in acest articol, la 14, sau poate 16, sau poate chiar 18 ani.

M-ar fi scapat de o gramada de frustrari si dezamagiri din prisma prietenilor.

Revin cu esenta acestui articol inca odata, in cazul in care doresti sa iti faci prieteni noi trebuie sa fii constient de urmatoarele doua lucruri:

(1) Suntem in asa fel modelati din punct de vedere social, incat sa fim compatibil pentru o anumita categorie de oameni, si incompatibili pentru alte categorii de oameni. Suntem produsele mediului social in care traim.

(2) Cel mai potrivit pentru noi este sa cautam sa legam viitoarele prietenii, in acele cercuri si grupuri de oameni care sunt concordante cu interesele, convingerile si trasaturile noastre de caracter, pentru ca prin intermediul Principiului Atragi ceea ce esti, cu acele persoane ne vom intelege cel mai bine de-a lungul timpului si vom avea posibilitatea sa legam cele mai naturale si benefice prietenii.

 

Sper ca ti-am adus o mare doza de inspiratie prin intermediul acestui articol legat de subiectul prieteniilor, si mai mult decat atat sper sa iti fie folositor cat mai mult, intr-un mod practic.

15211546_618274205045518_417490985_nIn articolul urmator vorbesc despre multiplele cercuri sociale prin care am trecut si fac parte in acest moment, si cum in momentele actuale vad posibilitatea de a lega prietenii, din orice parte in care imi intorc privirea. O posibilitate tot mai abundenta si tot mai infloritoare mai mult decat oricand.

In cazul in care esti curios de urmatorul articol legat de acest subiect al prieteniilor, cat si curios legat de celelalte articole ce vor urma sa vina pentru acest concept de Inteligenta Sociala, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, asta in cazul in care nu ai facuto pana acum, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog.

P.S. Chiar daca o viitoare carte dedicata acestui domeniu de Inteligenta Sociala va veni candva in viitorul apropiat, pentru moment iti recomand prima mea carte scrisa la 22 de ani, Convingerile oamenilor de succces. Detaliile despre carte le gasesti apasand click pe imaginea din stanga.

Cu respect, Taloş Darius.

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Comments

comments