Am scris in prima parte a articolului (click aici), ca exista trei legitati dupa care functioneaza domeniul prieteniilor din viata ta:

(1) Suntem in asa fel modelati din punct de vedere social, incat sa fim compatibil pentru o anumita categorie de oameni.

(2) Suntem produsele mediului social in care traim.

(3) Plus – Principiul Atragi ceea ce esti, trei in total.

Suntem compatibili si putem sa legam prietenii eficiente si in mod natural cu anumite categorii de persoane. Suntem incompatibili si vom lega prietenii dezastroase cu celelalte categorii de persoane.

Cel mai probabil, daca esti un student la drept, te vei intelege cel mai bine si vei lega prietenii eficiente cu ceilalti colegi ai tai, si ei studenti la drept.

Daca esti un student la drept, sunt slabe sanse sa legi prietenii extraordinare cu studentii de la mecanica si automatizari.

Tot in articolul precedent spuneam ca a existat o perioada in viata mea in care eram foarte frustrat din acest punct de vedere al prieteniilor.

Nu stiam nici in care anume categorii sociale sa imi caut prietenii, nu stiam nici macar din care anume categorii sociale provin eu; ma imprieteneam adeseaori cu oameni necompatibili cu mine, care duceau de cele mai multe ori la prietenii dezastroase.

In articolul acesta vreau sa iti povestesc despre diferitele grupuri sociale prin care am trecut eu de-a lungul timpului si in interiorul carora, am ocazia sa leg prietenii chiar in aceste momente.

 

Timpul liceului. Aici am legat cea mai importanta prietenie a mea. Am relationat pe o durata de 7 ani cu cel mai bun amic al meu.

 

Timpul facultatii. Aici viata mea a inceput sa se schimbe considerabil.

Daca in perioada liceului singura caracteristica in comun pe care o aveam eu si colegii mei, era ca asteptam fiecare dintre noi sa terminam liceul si sa mergem la facultatile preferate; odata ajuns la facultate, viata mea a inceput sa fie modelata si influentata dupa anumite legitati si filtre dupa care noi toti, studentii de la psihologie, am inceput sa discernem si sa categorizam lumea.

Incepeam deja sa prindem contact cu vocabularul psihologilor, incepeam deja sa fim introdusi in paradigmele si teoriile psihologiei, incepeam deja eu si cu colegii mei, sa vedem viata mult mai in detaliu decat cum o vedeam inainte.

Incepeam sa intelegem de ce se comporta oamenii in felul in care se comporta, si care sunt motivele pentru care se comporta, in felul respectiv.

Am enumerat toate aceste detalii pentru a va putea da seama, cate detalii anume aveam la dispozitie, noi studenti de la psihologie; detalii prin intermediul carora sa ducem discutiile si dinamica interactiunii dintre noi. Cu alte cuvinte, cat de puternic si bine inclestat functiona principiul – Atragi ceea ce esti, in cercul nostru al viitorilor psihologi.

 

Apoi aparuse poezia in viata mea. Defapt, poezia aparuse din perioada liceului, doar ca acum in perioada facultatii incepea sa se materializeze la modul cel mai serios.

Club de poezie, alaturi de poetii preferati, discutam, ne inspiram si ne indemnam la poezie unul pe altul.

Inca un domeniu in viata mea in care aveam prieteni.

P.S. Activitatea mea poetica si a celorlalti artisti din Simleu Silvaniei, o gasiti pe www.poeticsimleu.ro

 

Apoi aparuse fotografia in viata mea. Un domeniu cu totul nou pentru mine, atat de larg si de stufos incat exista o intreaga facultate dedicata in special acestui domeniu.

Intrasem in contact cu diferiti fotografi carora le cerusem sfatul, cum se fac fotografiile mai clare, mai luminoase si bine incadrate.

Cu cat stiai mai multe, cu atat iti personalizai mai mult stilul tau atat de fotografiere cat si de editare a fotografiilor.

Intrase pe fir si domeniul limbajului trupului, cat si preferintele din punct de vedere al arhitecturii feminine, in materie de frumusete fizica din partea femeilor.

 

Nu in ultimul timp, aparuse blogul si meseria de a fi scriitor, in viata mea.

Din nou, o cu totul alta lume. Modele din domeniul blogingului dezvoltarii personale din Romania: Pera Novacovici, Lorand Soares Szasz, Taher Sonu, Daniel Zarnescu, discutii cu fiecare dintre acestia.

Ii urmaream tot mai mult pe zi ce trece si cautam sa vad care sunt lucrurile si comportamentele pe care le fac ei, pentru a le implementa si eu, cu scopul de a ma apropia si eu incet-inet de performantele lor.

La cateva dintre seminariile lui Pera si ale lui Lorand am participat in persoana, am calatorit in diferite orase pentru a ma intalni cu ei.

Desigur, nu pretind ca imi sunt prieteni de cafea, pentru ca sunt mentorii mei si se afla la un nivel mult mai ridicat deasupra mea, insa din domeniul dezvoltarii personale, m-am ales cu o gramada mare de alti prieteni.

Intocmai pentru faptul ca atat pe acest blog cat si pe www.inteligentfinanciar.ro am ocazia sa postez articole ce se incadreaza in diferite domenii de interes: succes, psihologie, seductie, inteligenta sociala, educatie financiara etc.

Iar intocmai prin prisma acestor multiple domenii in care postez regulat articole si materiale valoroase pentru cititorii mei, am avut la randul randul meu ocazia sa imi fac o mana buna de prieteni buni si noi, in acelasi timp :) .

Cand calatoream prin Brasov, Bucuresti, Timisoara sau Constanta, de fiecare data primeam invitatii de la diferiti prieteni sa ne vedem si sa povestim.

Pana si cand am calatorit la Milano sau Nurnberg, am fost invitat la cafea la discutii.

 

Acesta a fost doar un articol intermediar, intre primul articol si articolul care urmeaza sa il postez data viitoare.

Insa acest  prim articol si articolul de data viitoare, au capacitatea sa rezolve pentru tine odata pentru totdeauna, aceasta problema existentiala a vietii despre – Cum sa iti faci prieteni noi!?

Am enumerat toate aceste grupuri sociale in care am ajuns sa fac eu parte de-a lungul timpului, nu ca sa ma dau eu mare ce interesant sunt eu, ci pentru a-ti starni curiozitatea si constiinciozitatea de a incepe sa treci pe foaie chiar in acest momente, grupurile sociale din care faci si tu parte si care sunt cele mai potrivite pentru tine, cu scopul de a cauta sa legi noi prietenii, benefice si sanatoase pentru ambele parti implicate.

In articolul urmator, cel de-al trilea la numar, vorbesc despre cea mai mare problema din viata ta, in cazul in care nu esti multumit de numarul si calitatea prieteniilor pe care le ai in viata ta chiar in acest moment.

Si anume, cea mai mare problema in viata ta in acest sens, fiind:

Nu stii nici ceea ce iti doresti de la viata!

Nu stii nici care iti este vocatia!

Pentru ca in jurul a ceea ce iti doresti tu de la viata si in jurul vocatiei tale, se invart toate celelalte aspecte ale vietii tale, inclusiv toata dinamica sociala si cu toate compenentele ei: anume numarul si calitatea prieteniilor tale.

P.S. Mult mai detaliat si mult mai elaborat decat voi avea ocazia sa vorbesc in articolul viitor despre vocatie, am facut-o deja in prima mea carte Convingerile oamenilor de succes, la Sectiunea Responsabilitatii Statului Social, unde vorbesc despre cele trei principii cheie in acest domeniu:

1. Aschia nu sare departe de padure. Poti sa imi raspunzi care ti-e cheamrea?

2. Creaza-ti propria realitate. Care ti-e vocatia?

3. Stilul de viata si succesul.

Cateva ganduri pline de inspiratie din partea primului principiu:

           

Devino responsabil în legătură cu propria ta vocaţie şi cu propria ta direcţie încotro te îndrepţi în viaţă. Atunci când ştii cu tărie ce vrei de la viaţă, eşti ferm convins şi în control cum şi încotro se îndreaptă viaţa ta, ai cele mai mari şanse să atragi oamenii de cea mai bună calitate alături de tine.

Printr-o logică simplă care spune că dacă nu ştii încotro, în ce direcţie şi cum se îndreaptă viaţa ta, vei atrage lângă tine tot felul de soiuri de oameni trecători şi pasageri, care nu au o calitate fermă şi nici o direcţie clară a vieţilor lor, înseamnă că nici tu nu ai o direcţie clară pentru viaţa ta.

Dacă ştii ce vrei de la viaţă înseamnă că ştii şi oamenii pe care îi vrei lângă tine.

Dacă nu ştii ce vrei de la viaţă, înseamnă că oricine este binevenit.

Să nu te mire faptul că cei de succes şi cu o direcţie clară a vieţilor lor, nu te vor dori lângă ei. Cum ar putea să facă una ca asta?

Să nu te mire nici faptul că dacă reuşeşti cumva ca prin minune, să atragi doar acele persoane în viaţa ta care îţi vor da peste bot şi te vor lăsa cu buza umflată.. nimeni în afară de tine, nu este vinovat pentru toate aceste condiţii.

 

Acceseaza detaliile despre carte apasand click pe imagine:

14269676_580517182154554_766392662_n

** Daca esti de parere ca am creat valoare pentru tine prin intermediul acestui articol,

cat si daca doresti sa ramai in contact cu cel de al treilea articol pentru acest subiect al prieteniilor;

nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook

pentru a putea ramane in contact cu viitoarele materiale gratuite de pe blog.

Cu respect, Taloş Darius.

 


 

Salvează

Comments

comments