In cautarea de recunoastere sociala, trebuie sa retii intotdeauna ca tu esti cel mai important spot de pe teren.

 

A cauta validarea sociala, aka, a cauta sa devii popular sau sa te faci placut in ochii oamenilor, poate fi una dintre cele mai stresante situatii din viata reala.

Stresante pentru ego-ul tau, care ramane la indemana raspunsurilor celorlalte persoane.

Bine ca incercarea de a cauta validarea sociala din partea celorlalti, nu e un lucru care doare fizic. Ca doare la ego, uneori.. e partea a doua.

 

De ce validare sociala si de ce conceptul de #inteligenta sociala?

Pentru ca inca de mic copil, am observat ca eu nu acaparam atentia precum o faceau alti semeni de-ai mei, mult mai usor si mult mai natural.

Si asa ca am decis sa aprofundez putin domeniul. Iar acesta este primul articol dintr-o serie lunga de articole, ce vor urma sa fie scrise sub tematica acestui concept de #inteligenta sociala.

De ce incercarea de a cauta validarea sociala, poate fi unul dintre cele mai stresante situatii din viata reala? Repet inca odata, stresante pentru ego.

Pentru ca in momentul in care ti se rupe de toata lumea si de toti cei din jur, nu dai doi bani pe ei si pe ce fac ei, ce convingeri au ei, tu esti pe podium!

Ai un frame mental foarte puternic. Esti puternic ancorat in realitatea ta personala. Esti doar tu si cu visele tale cele mai ideale.

Un astfel de frame puternic, ancorare adanca in propria ta realitate, este chiar un lucru extrem de important si indicat pentru fiecare persoana.

Atata timp cat esti bine ancorat in propria ta realitate personala, nu ai nevoie de la nimeni, nimic, si nu dai doi bani pe tot ce se intampla in jurul tau, esti pe podium!

Pornesti de la egal la egal cu orice persoana.

 

Insa, stim cu totii ca sa traiesti fara ca sa te intereseze de nimeni altcineva si sa nu ai nevoie/sa nu depinzi de nimeni cu nimic, este chiar imposibil in zilele noastre.

Traim intotdeauna inconjurati de cercuri sociale. La scoala, la serviciu, acasa, cu prietenii in club la baute, la fotbal, sau la munte in excursii.

Asa ca in cea mai mare parte a timpului, avem nevoie sa fim inconjurati de alte persoane care formeaza variile noastre cercuri sociale din care facem parte.

Avem nevoie sa fim inconjurati de alti oameni pentru ca, printre multe alte aspecte psihologice si materiale, ceilalti oameni ne satisfac nevoia de #validare sociala.

 

Ce se intampla insa, in momentul in care intr-o forma sau alta, avem nevoie de cooperarea si validarea altor persoane?

Ai ghicit. Te dai jos de pe podium.

Pentru ca nu iti mai permiti sa fii neinteresat, sa ti se rupa de toti ceilalti din jurul tau si de ce isi doresc ei.

Nu mai poti sa fii pe podium pentru ca acum, tu ai nevoie de cooperarea si validarea lor.

Iar avand in vedere ca acum te aflii la indemana altor persoane (in sensul ca poti primi un raspuns pozitiv sau negativ), te cobori de pe podium si incepi sa te faci mic.

Pentru ca nu mai esti ca in prima faza cand  erai independent de feedbackul celorlalte persoane.

Iar aici apare partea stresanta pentru ego. De ce in cautarea ta de validare sociala din partea altor persoane, te poti afla in cele mai stresante situatii pentru ego-ul tau!??

Pentru ca poti primi o gramada de refuzuri si multiple neinterese.

Gen.. ca si situatia aceea cand intri intr-un local, si chiar tipa aceea superba de la bar pe care ti-ai pus ochii, incepe sa caste cand te vede pe tine ca intri..

 

Si ce e de facut atunci, cand in momentul in care te cobori de pe podium (din varii motive ai nevoie de cooperarea si validarea altor persoane), tu sa ramai cumva in continuare pe podium, evident mai mult mental decat fizic.

Ce e de facut ca in momentul in care tu ai nevoie de cooperarea si validarea altor persoane, tu sa ai in continuare un frame puternic din punct de vedere mental, abordand acele persoane ca si cum de fapt nu ai avea nevoie de nimic din partea lor..

Daca abordezi persoanele cu acel frame puternic in care transmiti ca defapt tu nu ai nevoie de nimic de la ele, inseamna ca toate persoanele vor accepta propunerile si interesele tale?

Nicidecum, Nu! Se prea poate ca sa primesti in continuare o gramada de refuzuri si neinterese.

Si atunci la ce ajuta acel frame puternic cu care abordezi persoanele ca si cum nu ai avea nevoie de nimic de la ele?

Iti vei mari substantial sansele sa primesti raspunsuri afirmative, fata de prima situatie cand neconstient fiind de aceasta strategie, in momentul in care ceri ceva te cobori de pe podium, ba chiar te faci mai mic decat e cazul in fata persoanei careia doresti sa ii ceri ceea ce intentionai.

In cazul in care primesti un raspuns negativ, vei ramane in continuare neafectat.

Pentru ca tu esti pe podium.

Esti puternic, esti independent.

Ai visele si obiectivele tale ideale de urmarit.

Si da.. in continuare esti constient ca pe termen lung nu poti sa traiesti fara validarea si cooperarea altor persoane, dar in momentele in care nu primesti lucrurile acestea nu mai devii atat de mult afectat, in comparatie cu situatiile anterioare in care nu aveai un frame puternic legat de cine esti si ce iti doresti, iar intreaga ta realitate sociala se rasfrangea la raspunsul afirmativ sau negativ din partea celeilalte persoane.

 

Cum faci ca in momentele in care esti in cautare de validarea sociala si cooperare din partea altor persoane, sa pastrezi acel frame puternic si sa fii neafectat de feedbackul acestora?

Simplu, ne intoarcem la citatul din incipitul acestui post.

In cautarea de recunoastere sociala, trebuie sa retii intotdeauna ca tu esti cel mai important spot de pe teren.

14656421_1802364253379930_7826887852931519784_n

Pentru ca doar ramanand cel mai important spot de pe teren, terenul de joaca al validarii sociale, ai practic cele mai mari sanse sa accesezi validarea sociala. Cat si sa nu fii afectat in momentele in care aceasta nu ti se ofera.

 

Asa ca nu uita. 24 din 24, oriunde te afla, in orice situatie ai fi angrenat. Pastreaza-ti acest frame puternic extrem de intrigant care face diferenta enorma dintre tine si majoritatea persoanelor.

Mental vorbind, considera-te intotdeauna cel mai important spot de pe teren. Indiferent ca esti la munca, la facultate sau in discoteca.

 

** Daca ti-a placut acest post, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook pentru a ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog, inclusiv din domeniul acestui concept de #inteligenta sociala.

Cu mult respect, Taloş Darius.

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Comments

comments