Psihologia vanzarilor, de Brian Tracy.

Degeaba citesti nenumarate carti despre vanzari, carti care abordeaza doar elementele de suprafata, comportamentele exteriore cu alte cuvinte; daca nu cunosti care sunt mecanismele de dedesubt, dupa care lucrurile de la suprafata se ghideaza.

Intocmai din aceste motive gasesc aceasta carte a lui Brian Tracy, cartea necesara cu care orice vanzator/distribuitor de produse sau servicii, trebuie sa inceapa.

Ca si un bun exemplu pentru a sustine cele spuse pana acum, ca lucrurile de dedesubt sau lucrurile care nu se vad, influenteaza lucrurile de la suprafata; Brian Tracy ne propune CONCEPTUL DE SINE.

Perceptia noastra despre noi in sine, stabileste cat de mult sau cat de putin vindem din produsele sau serviciile noastre, pe care le avem de oferit pe piata.

Nu putem sa castigam in lumea exterioara mai mult decat castigam in propria noastra minte.

Asa ca din aceste motive, inainte de a intra in lumea vanzarilor, trebuie sa constientizam cu totii ca in cazul fiecaruia exista un concept de sine, care determina pentru noi cat de mult sau cat de putin vom vinde din ceea ce avem de oferit ca si valoare pentru semenii nostri.

Conceptul tau despre tine, iti modeleaza tie cifrele de la suprafata.

Inainte sa te hotarasti ca doresti sa iti maresti cifrele din realitate, defapt.. trebuie sa iti largesti conceptul tau financiar despre sine.

Trebuie sa castigi in propria ta minte mai intai cifrele dorite de tine, inainte de a le castiga in realitate.

Inainte de atinge in realitate cifrele dorite, trebuie sa le atingem in propria noastra minte.

Pentru ca intotdeauana cifrele atinse in realitate, vor fi in concordanta cu cifrele din propria noastra minte.

 

Acum ca am trecut de aceasta parte introductiva, insa atotnecesara pentru a constientiza cum functioneaza lucrurile de fapt; propun sa trecem la urmatoarele 3 concepte care ne influenteaza numarul vanzarilor de la suprafata, abordate de Brian Tracy in cartea sa.

 

STIMA DE SINE.

Cu cat vinzi mai mult, cu atat te simti mai priceput la vanzari si tot procesul de a vinde, devine mult mai usor.

Insa trebuie sa constientizam ca este conceptul de stima de sine, cel care mediaza lucrurile intr-o forma mai putin vizibila.

Exista o relatie directa intre nivelul propriu al stimei de sine, si cat de bine te intelegi cu ceilalti oameni din jurul tau.

Este evident ca atata timp cat ai un nivel al stimei de sine ridicat, vei fi increzator in propriile tale forte, te vei place pe tine insuti mai mult in asa fel incat ii vei influenta si pe ceilalti sa faca acelasi lucru!

Adica sa te placa si ei pe tine.

Insa ce se intampla atunci cand tu ai un nivel ridicat al stimei de sine, te placi pe tine insuti; respectiv, ii influentezi si pe ceilalti sa te placa pe tine!?

Indivizii care se plac pe ei insisi si au abilitatea de a-i influenta si pe altii sa faca lucrul acesta, au capacitatea de a-si face prieteni oriunde merg ei.

Cu cat ai capacitatea de a lega cat mai multe prietenii cu oamenii pe care ii intalnesti oriunde ai merge; cu alte cuvinte, cu cat ai capacitatea sa influentezi cat mai multi oameni sa te placa pe tine, cu atat numarul vanzarilor tale va creste in mod proportional cu numarul persoanelor cu care te imprietenesti/te plac pe tine.

 

Am vorbit pana in acest momentul despre conceptul de stima de sine, iar in ultimul paragraf am abordat capacitatea noastra de a fi prietenosi.

Capacitatea de a fi PRIETENOSI este al doilea concept propus de Brian Tracy, care influenteaza in mod direct numarul vanzarilor.

Cum influenteaza abilitatea noastra de a fi prietenosi, nivelul vanzarilor noastre!?

Legat de prietenii, un lucru este cert pana in acest punct.

Niciodata nu vom cumpara de la oameni pe care nu ii placem. In acelasi timp, nu vom avea nici capacitatea sa vindem oamenilor pe care nu ii placem noi!

In momentul in care avem abilitatea de a fi prietenosi cu anumite persoane;  incepem sa ne placa acele persoane, cat si acele persoane incep sa ne placa pe noi.

Iar in momentele in care lucrurile acestea se intampla, in momentele in care legam prietenii cu cati mai multi oameni din jurul nostru, vom influenta direct nivelul vanzarilor noastre.

In momentul in care avem capacitatea de a lega prietenii cu cati mai multi oameni din jurul nostru, oamenii respectivi vor incepe sa ne placa pe noi insine.

In momentul in care vor incepe sa ne placa cati mai multi oameni, cat si noua sa ne placa de cati mai multi oameni, numarul vanzarilor noastre va incepe sa creasca exponenitial; pentru ca nu putem sa vindem oamenilor pe care nu ii placem iar nici oamenii care nu ne plac pe noi insine, nu vor putea cumpara de la noi.

Nu uita, capacitatea ta de a lega cat mai multe prietenii cu oamenii din jurul tau, depinde in directa masura de nivelul stimei tale de sine, cat de mult te placi tu pe tine insuti pentru a putea influenta si alti oameni sa faca la fel.

 

ENTUZIASMUL.

Capacitatea noastra de a fi entuziastici despre noi insine cat si despre produsul sau serviciul pe care il avem de oferit, influenteaza si ea in mod direct nivelul vanzarilor noastre.

De unde vine entuziasmul nostru!?

Entuziasmul, este legat din nou, la fel precum capacitatea noastra de a ne imprieteni cu cat mai multa lume; de nivelul stimei de sine.

Cu cat avem un nivel mai ridicat al stimei de sine, cu atat devenim mai entuziastici despre noi insine.

Cu cat devenim mai entuziastici despre noi insine, cu atat vindem mai des!

Cum influenteaza mai exact entuziasmul nivelul vanzarilor?

Transferul entuziasmului din mintea ta in mintea cumparatorului, legat de propriul tau produs sau serviciu pe care il ai de oferit, influenteaza in mod direct nivelul vanzarilor tale.

Inca odata, exista o relatie directa intre nivelul propriu al stimei de sine si entuziasmul tau. Insa cum altcumva iti mai poti modifica/imbunatati entuziasmul?

Fiind constient si sincer in acelasi timp, atat de calitatea produsului sau serviciului tau, cat si de capacitatea ta de a imbunatati calitatea vietii cumparatorilor tai.

Atunci cand iti doresti sa vinzi cu orice pret, fiind neinteresat de calitatea produselor tale si neinteresat de a imbunatati calitatea vietii clientilor tai, clientii te vor citi/mirosi de la mare distanta.

Subconstientul lor le va spune despre tine insuti, ca nu urmaresti in totalitate sa le oferi valoare, respectiv sa iti pese de cum le-ai putea imbunatati viata; iar in momentul in care lucrurile acestea se intampla, nivelul vanzarilor tale va descreste in mod concomitent cu dezinteresul tau fata de clientii tai.

Inca odata, transferul entuziasmului din mintea ta in mintea cumparatorului, legat de calitatea produselor sau serviciilor tale pe care le oferi clientilor tai, va influenta in mod direct nivelul vanzarilor tale.

Nivelul entuziasmului tau este inflentat inca odata atat de catre nivelul stimei tale de sine, cat de increderea pe care o ai in propria calitate a produselor sau seriviciilor tale, pe care le oferi clientilor tai.

 

Care este legatura directa intre STIMA DE SINE, capacitatea de a fi PRIETENOS si ENTUZIASMUL tau?

Nivelul propriu al stimei de sine determina cu cat de multi oameni poti sa te imprietenesti.

Cu cat de mult te placi pe tine, cu atat de mult ii vei influenta si pe ceilalti oameni sa te placa.

Cu cat de multi oameni te plac pe tine insuti sau cu cat de multi oameni poti tu sa te imprietenesti, determina nivelul vanzarilor tale.

Nivelul propriu al stimei de sine determina cat de entuziastic devii despre tine si despre valorea creata de tine.

Cu cat de mult te placi pe tine, cu atat de mult devii si mai entuziastic.

Cat de entuziastic devii, reprezinta nivelul entuziasmului tau pe care il transferi din propria ta minte in mintea cumparatorului, legat de propriile produse sau servicii.

 

Asa ca nivelul vanzarilor tale se rezuma la urmatorul lucru!

Tot ceea ce faci pentru a-ti ridica nivelul stimei de sine, imbunatateste calitatea relatiilor pe care le ai cu oamenii din jurul tau; respectiv, influenteaza direct nivelul vanzarilor tale.

Tot ceea ce faci pentru a-ti ridica nivelul stimei de sine, imbunatateste nivelul entuziasmului tau; respectiv, capacitatea de a transfera acest entuziasm din mintea ta in mintea cumparatorului.

Tot ceea ce faci pentru a-ti ridica nivelul stimei de sine, imbunatateste direct nivelul vanzarilor tale.

Tocmai ai descoperit secretul vanzarilor. Secretul vanzarilor propus de Brian Tracy.

 

Idee de zece puncte.

De ce renunta foarte multa lume la meseria de a fi vanzator!?

Motivul pentru care foarte multa lume renunta la meseria de a fi vanzator (renunta la meseria de a-si vinde propriile produse sau servicii create de ei, prin care pot sa imbunatateasca calitatea vietii semenilor lor si sa acceseze recompensele financiare in acelasi timp), este pentru ca persoanele in cauza nu raman atat de mult in domeniul vanzarilor incat sa isi dezvolte/largeasca indeajuns de mult:

(1) Nivelul CONCEPTULUI DE SINE, conceptul interior care determina nivelul vanzarilor de la suprafata.

(2) Nivelul STIMEI DE SINE, care determina in mod direct atat abilitatea persoanei de a lega cat mai multe prietenii cu oamenii din jur, cat si nivelul entuziasmului cu care se transfera vanzarea din mintea vanzatorului in mintea cumparatorului.

 

Psihologia vanzarilor, propusa de Brian Tracy.

Indiferent de ceea ce ai tu de vandut azi, aceasta carte iti poate modifica in mod semnificativ atat viata cat si vanzarile.

In cazul in care nu ai nimica de vandut astazi, nu uita ca este de datoria ta sa te vinzi pe tine insuti unui partener de viata. Banuiesc ca nu vrei sa treci de unul singur prin viata.

Asa ca aceasta carte iti poate imbunatati din nou calitatea vietii!

Cu siguranta ca nivelul stimei tale de sine, este conceptul dupa care se precipita lucrurile si in relatii, (de dragoste, de prietenie, de afaceri, orice fel de relatii), si nu doar conceptul dupa care se ghideaza lucrurile in vanzari.

Cartea se poate achizitiona de AICI.

Cu respect, Talos Darius.

14285360_580533222152950_82442798_o

 

** Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Comments

comments