Fara pasiune, nu poti sa faci  nimic. Ori mult mai exact, fara pasiune, nu poti sa muncesti nimic.

Evident, sa muncesti si in acelasi timp sa iti placa ceea ce muncesti.

De ce oare pasiunea reprezinta totul, cand vine vorba de munca, stil de viata, semnificatie, sens, implinire!?

De ce oare a avea o pasiune pentru ceea ce muncesti, e mult mai important decat numarul banilor in sine!?

Pentru ca nu banii sunt premiul. Nu ei sunt recompensa. Sau cel putin, nu banii ar trebui sa fie recompensa principala.

Ci mult mai degraba, pasiunea pentru ceea ce muncesti, in momentele in care iti desfasori munca, ar trebui sa fie premiul si recompensa ta numarul unu.

Cand vine vorba de munca si de pasiune, am sa ma rezum din nou la mine in postura de scriitor, bloger, in domeniul dezvoltarii personale.

La inceput, pornisem blogul numai din pasiune. Eram atat de inocent in dorinta mea de a-i ajuta pe altii prin intermediul articolelor mele, incat aceasta era recompensa numarul unu, nicidecum banii.

Defapt, chiar in acele momente nici nu ma gandeam la bani.

Dupa vreo doi ani mai tarziu, m-am trezit ca muncesc fara sa imi fi propus, la prima mea carte, Convingerile oamenilor de succes.

Scrisesem cartea, incepusem sa o vand, respectiv, incepusem sa fac bani. Iar in acele momente in mintea mea se realizase un fel de – wooooow! Scriu despre ceea ce imi place, scriu despre lucrurile pentru care am o pasiune, iar in acelasi timp sunt platit pentru asta?

Era un fel de.. pasiune varianta a doua. Un fel de upgrade. Nu era doar pasiune acum, ci erau si pasiune si bani.

Si a fost super asa, a mers totul bine o vreme, pana in momentele in care din diferite motive cum ar fi:

(1). A scazut organic reach-ul de pe Facebook, din cauza cersetoriei lui Mark Zuckerberg pentru reclame, ”plateste 40 de lei iar articolul tau va ajunge la nu-stiu-cate mii de persoane”, deci numarul de oameni mult mai larg cu care intram in contact initial, a scazut foarte mult doar ca sa te oblige sa platesti reclame.. Ei bine, din pacate nu am bani de reclame.

(2). Mi-am pierdut momentumul, recunosc, se poate sa nu mai am acea starea de entuziasm, motivatie, darzenie, motivatie si focus, pe care o aveam in momentele in care imi deschisesem blogul.

(3). Din momentele in care am dat de gustul banilor, am inceput sa ma concentrez pe facut cati mai multi bani, in loc sa ma concentrez in continuare pe oferit valoare, ceea ce m-a dus, evident, la si mai putine vanzari.

Asa ca am ajuns sa treaca, mai bine de o luna de zile, 30 si ceva de zile, in care nimeni sa nu mai cumpere niciuna dintre cartile mele, iar eu sa ajung intr-un moment de impas, nedumerire.

Ce ma fac in continuare? Continui sa scriu chiar si daca nu mai sunt recompensat? Cafelele si sucurile in continuare costa, chiar si daca nu mai sunt recompensat, eu in continuare trebuie sa aduc bani de acasa pentru ca imi place sa scriu prin cafenele.

Altii au case, masini, haine scumpe, tu muncesti pe gratis Darius!? A aparut si presiunea sociala pe deasupra.

Asa ca in aceste momente mi-au mai ramas pur si simplu doua variante.

(1). Renunt la ceea ce fac.

(2). Ma reintorc la pasiuni. A.K.A. Muncesc pur si simplu din pasiune pentru ceea ce fac, nicidecum pentru bani.

Iar de indata ce nu mai pui presiune pe pasiunile tale, adica sa faci neaparat bani din ele, respectiv, de indata ce nu mai pui presiune pe pasiunile tale, adica sa devii cat mai popular in domeniul in care practici (sa conteze doar cifrele), din acele momente vei incepe sa simti din nou relaxarea..

Nu vei mai fi intr-o stare continua de incordare. Pasiunea va redeveni, literalmente, pasiune.. iar tu vei resimti din nou placerea si extazul din momentele in care muncesti in cadrul pasiunilor tale.

Asadar, din moment ce nu-mi doresc sa renunt la ceea ce fac, reintoarcerea la pasiune pentru ceea ce fac, inseamna ca va fi calea spre reusita!

Cu multa pasiune, Taloş Darius.

 

** Daca ti-a placut acest post, nu uita sa acorzi un Like paginii de Facebook, pentru a putea ramane in contact cu viitoarele postari de pe blog.

** Daca crezi ca acest post poate fi folositor prietenilor tai, nu uita sa ii acorzi si un Share.

Comments

comments