Am participat luni, 21 Martie la seminarul lui Ovidiu Oltean de la Wine O’Clock, pe tema – Arta vorbitului in public.

 

Primul pas de interactiune a fost sa stam fiecare dintre noi fata in fata cu un coleg necunoscut de la seminar si sa vorbim timp de 3 minute despre noi insine, privindu-l in ochi pe celalalt coleg.

Totul as fost bine si frumos pana aici, avand speranta ca e doar o tehnica de a destinge atmosfera, de a induce o stare de bine cu scopul de a ne capta atentia pentru cele ce urmeaza.

Al doilea pas a fost ca in grup de cate patru persoane, sa vorbim din nou fiecare dintre noi timp de trei minute, despre pasiunile noastre, privindu-i din nou pe ceilalti colegi de echipa in ochi. Pasiuni-pasiuni.. pasiuni s-a dovedit ca avem fiecare dintre noi, adica vorbind despre ce iti place sau ce nu iti place, de ce anume iti place sau de ce anume nu iti place, putem vorbi fiecare dintre noi cu siguranta mult mai mult decat trei minute.

Al treilea pas a fost ca fiecare dintre noi sa vorbeasca pentru timp de 3 minute despre un subiect care urma sa il primeasca la intamplare, ceea ce facea ca totul sa devina mult mai intens si energic din cauza nepredictibilitatii, 3 minute despre un subiect care urma sa iti vina la intamplare in fata a 8 persoane cu care trebuia sa stabilesti contact vizual. Mi-a cazut sa vorbesc despre cifra 27, am scoso la capat avand la vedere ca 7 e cifra mea preferata.

Al patrulea pas, pentru timp de 30 de secunde trebuia sa vorbesti in fata unui auditoriu de 16 persoane despre – ce le-ai spune celorlalti daca peste 30 de secunde ai inceta sa mai existi?

Si aici am ajuns la concluzia ca fiecare dintre noi cand vorbeam in cele 30 de secunde, lucrurile si sfaturile pe care le dadeam celorlalti despre viata si cum sa isi traiasca viata in continuare, sunt defapt lucrurile si sfaturile pe care ni le spuneam noua insine!

La finalul acestor patru pasi ma gandeam in mintea mea ce sa fac? Sa ii spun doua trei injuraturi in gand lui Ovidiu Oltean pentru surpriza emotioanala si cognitiva, prin care ne-a trecut pe fiecare dintre noi prin cei patru pasi, sau sa ii multumesc pentru ca ne-a scos afara din zona de comfort.

 

Cum sa tii o prezentare? Conform seminaristului exista o serie de patru pasi pe care ii voi lista in continuare.

1. De ce? De ce iti vorbesc tie? Cand vorbesti in fata unui public trebuie sa vorbesti despre dorintele si durerile acelui public. Daca vorbesti despre ceea ce este publicul interesat, vei capta atentia lor instant.

1.2. De ce eu? De ce sunt eu cel care vorbeste? Pentru ca pot sa prezint lucrurile si performantele pe care le-am obtinut. Pot sa iti vorbesc despre zbuciumul si chinurile prin care am trecut pentru a ajunge in momentul actual. Povestea mea este unica pentru ca este vorba despre experienta mea personala, iar felul in care iti prezint eu povestea nu o poate face altcineva.

3. Care este denumirea solutiei?

4. Cum se aplica solutia? Care sunt pasii?

5. Ce ar fi daca? Ce ar fi daca ai beneficia de anumite experiente, care sunt impulsurile pe care le-ai aduga in prezentare pentru a misca publicul?

 

Nu a fost doar teorie pentru ca a fost si practica deoarece am avut de construit fiecare din noi propria noastra prezentare pe care sa o sustinem in fata a doi colegi.

De ce tu?

Pentru ca trebuie sa iesi afara din zona de comfort.

De ce eu?

Pentru ca eu am iesit afara din zona de comfort, de fiecare data, de exemplu, inaintea unei calatorii imi era foarte groaza sa ma adun si sa ma pun in miscare, porneam cu greu de fiecare data, dar tot la fel, de fiecare data la finalul aventurii am ajuns la concluzia ca a meritat pe deplin efortul pentru experienta acumulata si as faceo din nou.

Care este denumirea solutiei? Ce trebuie sa faci?

Trebuie sa calatoresti.

Cum se aplica?

Iti alegi o destinatie care crezi ca te reprezinta si ti se potriveste. Iti propui sa vizitezi cat mai multe obiective din diverse domenii, ale locatiei respective.

Ce ar fi daca?

Ce ar fi daca te-ai intoarce acasa cu un album plin de poze pe care sa le impartasesti prietenilor, copiilor si viitorilor tai nepoti?

Ce ar fi daca ai avea o gramada de amintiri si de experiente pe care sa le povesteti prietenilor si cunoscutilor?

Ce ar fi daca ai fi in cunostinta de cauza si ai fi capabil sa dai viitoare directii de calatorie celor dragi?

Ce ar fi daca ai putea sa prezinti si altora metoda ta utila cu ajutorul careia poti sa iesi afara din zona de comfort?

 

Alte subiecte abordate

Cum sa livrezi ce ai planificat. Repeti discursul pana ajungi sa faci doua prezentari consecutive fara greseli. In acelasi timp trebuie sa iti dai voie sa curgi, sa scoti la suprafata mesajele pe care simti ca trebuie sa le transmiti.

Cum sa faci redresarea dintr-o gafa? Se intampla de multe ori sa fii doar tu constient despre greseala pe care ai facuto. Daca nu si-a dat nimeni seama treci mai departe, considera ca nu s-a intamplat. Daca lumea si-a dat seama, joaca-te, rade de persoana ta, recunoaste greseala si treci mai departe.

Cum sa gestionezi reactia unui public ostil? Descopera care sunt nevoile celorlalti si vorbeste despre subiectele de interes.

Cum sa gestionezi reactiile tale spontane? Trebuie sa iti dai voie sa spui ceea ce simti, structura discursului este oricum in spatele tau si asa ca nu conteaza atat de mult ordinea ideilor.

Cum gestionezi impactul regionalismelor? Vorbeste auditorului pe limba lui si nu folosi cuvinte sofitsticate daca nu este nevoie.

 

In conluzie, a fost o experienta placuta participarea la acest seminar, un moment de revitalizare si reenergizare as putea spune. Mai multe informatii despre Ovidiu Oltean si alte materiale despre arta vorbitului in public, le puteti gasi pe www.ovidiuoltean.ro

 

Comments

comments